Op deze pagina is te lezen, wat Chi Kung is, hoe onze groepen zijn begonnen en met wie we samenwerken. Ook leggen we uit in welke stijl we zijn opgeleid, wie we zijn en voor wie onze lessen bedoeld zijn, wat we bieden en wat we verwachten van onze deelnemers. 


Wat is Chi Kung?

Chi Kung is werken met Chi (de eigen levensenergie). Tijdens de Chi Kung-lessen worden afwisselend houdingen (yin - vrouwelijk, in rust, stil) en bewegingen (yang - mannelijk, actief, vloeiend) uitgevoerd. Deze houdingen en bewegingen hebben een positief effect op de algehele gezondheid en op afzonderlijke organen. Zij werken specifiek op de meridianen. Ook hebben ze een goede uitwerking op de gewrichten, pezen en spieren. De oefeningen zijn goed voor het immuunsysteem en zijn ontspannend, stressverlagend en energieverhogend. Chi Kung is bij uitstek laagdrempelig. Het kan zowel staand als zittend beoefend worden. Chi Kung maakt dat mensen meer balans krijgen (letterlijk en figuurlijk) en sterker en flexibeler worden.

 

 

Hoe het begon

Al sinds 2012 wordt er in De Wending (Witte de Withplein 5) Chi Kung gegeven. De lessen zijn gestart omdat er nog geen laagdrempelig bewegen was voor mensen met fysieke klachten voor wie reguliere sport niet geschikt is. Via een bewonersinitiatief zijn de allereerste lessen aangevraagd en sindsdien gesubsidieerd door Stadsdeel West. 
Tot en met 2019 is er lesgegeven door gecertificeerd Chi Kung-docent en beweeg-therapeut Cosima Scheuten van Garden of Chi. De 55+ lessen heeft ze eind 2019 overdragen aan drie ervaren leerlingen, Rob, Meta en Sara. Zij trainden jaren bij Cosima en volgden aansluitend een lerarenopleiding bij haar. Sinds 2020 hebben zij als deelnemers/begeleiders de lessen gegeven en daarmee het bijbehorende sociale netwerk in stand gehouden. Eind september 2020 heeft Jan de plek van Sara overgenomen. Ook hij was een leerling van Cosima. Rob, Meta en Jan werken continu aan het verder ontwikkelen van de eigen kennis en vaardigheden op het gebied van Chi Kung en het lesgeven.Samenwerking Leefup

We worden ondersteund door Leefup en Wikistad. Corrine Kramer van Leefup is een door de wol geverfde docent MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen). Ook zij heeft jaren lang Chi Kung-lessen gehad van Cosima Scheuten. Met haar grote kennis en kunde ondersteunt ze Flowers of Chi al vanaf het begin. Zeker ook dankzij haar aandeel konden de groepen worden gecontinueerd. Ze is een grote steun en hulp voor ons vrijwilligers. Dankzij Corrine en Wikistad krijgen we elk jaar subsidie van het stadsdeel. 
Corrine geeft MBVO-les gecombineerd met Chi Kung. Ze is ook op vele andere vlakken aktief in Stadsdeel West. Zie hiervoor haar website.

Onze Chi Kung achtergrond

Onze Chi Kung-stijl hebben we geleerd bij Garden of Chi, de school van onze leraar Cosima Scheuten. We zijn schatplichtig aan haar, door de immense kennis en de solide basis die ze heeft overgebracht. Hiervoor zijn we haar intens dankbaar. Als eerbetoon en verwijzing naar haar Garden of Chi, waarin we als unieke bloemen tot bloei konden komen, hebben we de naam Flowers of Chi gekozen. We groeien graag door en willen onze kennis delen, zodat ook anderen kunnen bloeien, als unieke bloemen, als Flowers of Chi.

De stijl waarin we gevormd zijn is Zhang Zhuang (uitspraak: djam djong), in de lijn van de Chinese traditionele Meester Master Lam Kam Chuen. Met diverse houdingen in de Zhang Zhuang traditie, ook wel bekend als staan als een boom, ontstaat een verbinding met de vijf (Chinese) elementen. Deze elementen hebben op hun beurt weer een connectie met onze organen. Met de beoefenening komt er meer balans in gezondheid, gemoed en veerkracht.

De Metaal-Water-Hout-Vuur-Aarde houdingen hebben hun grondslag in het oude China. Deze elementen-houdingen helpen je om je inerlijke energie te ontwikkelen en stress te verminderen.

Ook de zogeheten Ba Duan Jin (de acht brokaten) worden in onze lessen beoefend. Dit zijn oefeningen voor inerlijke strekkingen en een goede voorbereiding om de elementen-houdingen te doen.

De lessen starten altijd met een warming-up.

 

Informatie over Cosima Scheuten de Garden of Chi en zeer gedegen achtergronden van de Chi Kung zijn te vinden op haar website.

We denken met heel veel plezier en een dankbaar hart terug aan de lessen van Cosima en haar warme groep. We hebben een geweldige tijd gehad! Een foto-impressie van die tijd is te zien op haar website.

Informatie (in het Engels) over Master Lam en zijn Lam Association.

Op twee foto's: Workshops van Master Lam in Amsterdam, met achter hem onze leraar Cosima Scheuten.

 

Wat wij bieden

We geven rustige lessen en hebben alle begrip voor ieders persoonlijke omstandigheid. We stimuleren de deelnemers om te onderzoeken wat men kan en wat verder opgebouwd kan worden. Chi Kung aktiveert het zelfgenezend vermogen. Wat iemand kan is een persoonlijke puzzel. Waar we kunnen, ondersteunen wij deze zoektocht. Echter, wij geven geen medisch advies, hiervoor moet men bij  deskundigen zijn.

 

Wat wij van onze deelnemers verwachten

De les van een uur bestaat uit: de warming-up, strekken & rekken, de elementen-houdingen en de korte afsluiting. De les als geheel is meer dan de som der delen. Voor een goed resultaat is het daarom noodzakelijk de gehele les mee te doen. 
Om optimaal profijt van de Chi Kung-training te hebben is het daarnaast het beste om regelmatig te oefenen. Omdat iedereen zichzelf het beste kent en aanvoelt, vragen we om op jezelf te letten en geen oefeningen te doen die te zwaar zijn of te onprettig aanvoelen. Jezelf uitdagen kan helpend zijn, maar forceren nooit. Dit leren aanvoelen is onderdeel van het proces.

 

Wie zijn wij

Wij zijn drie enthousiaste vrijwilligers en zetten ons in voor mensen van 55+, die door middel van Chi Kung-oefeningen in een begripvolle omgeving hun gezondheid willen bevorderen. Zelf hebben we de ervaring hoe het is om met fysieke en emotionele drempels om te gaan. Vandaar dat we ervaringsdeskundigen zijn. Het beoefenen van Chi Kung heeft een grote positieve impact gehad op ons leven. Dit gunnen we iedereen.

 

Rob           Meta         Sunny-Jan

 

 


Mijn naam is Rob. Mijn lievelingsbloem is de Narcis. Op het eerste gezicht een eenvoudige bloem, maar één die wanneer je haar goed bekijkt echt prachtig blijkt te zijn.


Nadat ik in de jaren 80 en 90 Shorinji Kenpo en Aikido heb beoefend en een opleiding in de Alexandertechniek heb gedaan, kwam ik in 2006 met Chi Kung in aanraking. Ik werd meteen gegrepen door deze simpele maar niet eenvoudige lichaamsbeoefening. In de loop der jaren ging ik meer en meer trainen en er over leren.
Mijn eerste Chi Kung-leraar was Anders Hakkason. Later, nadat bij mij de ziekte MS was geconstateerd, ging ik dichter bij mijn huis Chi Kung trainen. Mijn nieuwe leraar werd Remco Wernert, wiens lessen mij erg aanspraken. Bij Remco heb ik nog steeds les.
In de loop van jaren heb ik ook lessen gevolgd bij Cosima Scheuten, waar ik eveneens veel heb geleerd. Daarnaast volgde ik een aantal workshops bij onze Chinese leraar Master Lam.
Mijn ervaring is dat Chi Kung een gunstige uitwerking heeft op mijn MS. Daarom geef ik nu naast de reguliere lessen ook les aan mensen met deze ziekte. Ik hoop dat ik op deze manier ook anderen kan laten profiteren van de positieve effecten die deze prachtige energieleer heeft.

 


Mijn naam is Meta en mijn lievelingsbloem is de Waterlelie. De magische sprookjesachtige uitstraling raakt me. Ook haar sterke verbinding met het element water deel ik. 

Het heeft lang geduurd voordat ik een bewegingsvorm vond die ik met mijn chronische vermoeidheidsklachten kon volhouden. In de jaren dat ik Chi Kung-lessen volgde bij Cosima Scheuten van Garden of Chi, bleek ik dát wel vol te kunnen houden en bouwde mijn conditie zelfs op. Voor het eerst sinds mijn jeugd voelde ik weer het plezier in het bewegen, als van een kind in de speeltuin. In die jaren heb ik vele lessen, workshops en verdiepingsreizen bij haar gedaan. Ook bij haar Meester, Master Lam, heb ik meerdere workshops gevolgd en deelgenomen aan lessen op zijn school in Londen. Helaas stopte Cosima met lesgeven en ben ik in een proces gekomen van vallen en opstaan om opnieuw mijn weg te vinden.
Ik ben Cosima en Master Lam onzeglijk dankbaar voor wat ik bij hen heb mogen leren! Dit vormde mijn gedegen Chi Kung-basis. Op mijn verdere ontdekkingstocht ben ik geïnspireerd door Lee Holden van Holden Qi Gong. Ook maak ik gebruik van andere eenvoudige methodes die het zelfhelende vermogen ondersteunen, zoals EFT en de MIR-methode. Ik zoek nog steeds met vallen en opstaan mijn weg, maar wel in het vertrouwen dat 'spirituele' groei en verbetering altijd mogelijk is. Dit, en het dankbaar kunnen zijn voor wat er wel is, geef ik graag door. Voor mij is de samenwerking met mijn lieve fijne begripvolle collega’s Rob en Sunny-Jan hierbij een grote steun.

 


Ik noem mijzelf Sunny-Jan. Mijn lievelingsbloem is de Zonnebloem. Als bloem symboliseert ze voor mij de Zon, die onbaatzuchtig levensenergie aan onze Moeder-Aarde schenkt zonder daar iets voor terug te vragen. Dit inspireert mij. Ik vind het leuk om lessen te geven zonder er iets voor terug te verlangen. Ik deel mijn kennis met ieder die dat wil. Daar word ik blij van. Met de Chi Kung lessen die ik samen met mijn lieve collega's geef hoop ik een positieve bijdrage te leveren.

 

De meditatieve rust en het "staan als een boom", de belangrijke pilaar in onze vorm van Chi Kung spreekt me enorm aan. Dit vanwege mijn interesse in de Gnosis, een spirituele stroming waar meditatie een belangrijke plaats inneemt.

Ik doe Chi Kung nu al enige jaren en het is een van mijn dagelijkse rustpunten. Bij Cosima Scheuten is voor mij de Chi Kung-training begonnen. Toen zij stopte, ben ik na enige tijd Rob en Meta gaan ondersteunen met de overgenomen lessen. Behalve de lessen in Amsterdam-West geef ik ook een extra les in de Oostelijke Binnenstad/Oost.

 

 

De drie links op de foto zijn Rob, Meta en Sunny-Jan 

bij de 55+ les, toen nog bij Garden of Chi

 

Sunny-Jan in het wit, Rob in het blauw en Meta in het groen

bij een andere 55+ les van Garden of Chi

 


~


Aangezien we als vrijwilligers de lessen geven houden we de kosten laag. Dit betekent dat we deze website kosteloos gebruiken. Daarom maakt jouwweb.nl hier reclame.